AVES CLUBUL DE ORNITOLOGIE USAMB BUCUREȘTI

 
 

Din jurnalul excursiei organizate de clubul de ornitologie AVES din cadrul USAMV București.

În data de 21.05.2015, studenții USAMV București din cadrul clubului de ornitologie AVES, au plecat dis de dimineață într-o excursie ornitologică ce se anunța a fi deosebită.

Echipați cu lunete, binocluri și determinatoare puse la dispoziție de Societatea Ornitologică Română (partenerii clubului), studenții au plecat spre lacul Iezer din județul Călărași.

Lacul Iezer are o suprafață de 2877 ha și este o zonă protejată pentru biodiversitatea ei. Zona umedă este protejată de Convenția Ramsar. Din punct de vedere ornitologic, avifauna este foarte bogată în specii migratoare și nu numai. Acest adevăr este confirmat de păsărarii clubului care au observat 52 de specii de păsări în doar câteva ore de umblat prin stuf și mlaștini.

Sub îndrumarea păsărarilor Valentin Marin (SOR) și a lui Cosmin Mihai (USAMV), au fost observate specii deosebit de rare, cum ar fi pelicanul creț (Pelecanus crispus) care numără circa 200 de perechi în România din cele 500 de perechi la nivel mondial. Lista continuă cu ciuvlica ruginie (Glareola pratincola), ploier auriu (Pluvialis apricaria), vrabie negricioasă (Passer hispaniolensis), pelican comun (Pelecanus onocrotalus), rața roșie (Aythya nyroca), rața pestriță (Anas strepera), barza albă (Ciconia ciconia), barza neagră (Ciconia nigra) și alte specii importante pentru avifauna României.

Chiar dacă scopul excursiei a fost observarea păsărilor sălbatice, trebuie să notăm și alte specii de viețuitoare observate în această excursie, cum ar fi: popândăul (Spermophilus citellus), dihorul (Mustela putorius), bizamul (Ondatra zibethicus) și broasca țestoasă de apă (Emys orbicularis).

Probabil cu o altă ocazie vom putea continua cercetarea acestestei zone bogate care pe parcursul unui an găzduiește peste 200 de specii de păsări sălbatice.

Ca orice final de excursie, trebuie să existe și câteva impresii. Impresiile au fost „culese” de pe grupul creat pe facebook „Clubul de ornitologie AVES”.

Mihai Ionuț Sandu (student zootehnie): „Mă bucur nespus de mult că am participat la această excursie. Am avut parte de experiențe de neuitat, lucruri extraordinare de învățat în compania colegilor și a unor oameni cu adevărat dedicați muncii și pasiunii lor!”

Gabriel Popa (student zootehnie): „Si eu vă mulțumesc pentru excursia în care am fost împreună și vă felicit pentru ceea ce faceți pentru că sunt lucruri frumoase. Au fost specii pe care nici prin cap nu îmi trecea că o să le văd. Dar din fericire am avut șansa asta datorită vouă. M-am simțit extrordinar și mă bucur că nu am fost chiar atât de multe persoane pentru că așa am putut observa în liniște orice pasăre, orice detaliu... O aștept cu nerăbdare pe următoarea J”

Următoare întâlnire a clubului de ornitologie AVES va avea loc joi, 18 iunie 2015, ora 16:00, amfiteatrul Bpb – Facultatea de Horticultura

Clubul Aves este coordonat de domnul prorector prof. dr. Stănică Florin și drd. Cosmin Mihai în parteneriat cu SOR și este deschis pentru orice student, cadru didactic sau alt personal din cadrul USAMV care iubește păsările și natura în general.

Vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru!

CLUBUL AVES – TEHNICI AGRICOLE PRIETENOASE PENTRU PĂSĂRI (pdf)

Persoana de contact: drd. Cosmin Mihai (tel.: 0763.471.297)

Facebook grup: Clubul de ornitologie AVES